Spoedcursus (11 min) energiecontracten vergelijken, vooral van belang voor zonnepaneelbezitters


Het afsluiten van een energiecontract is er niet gemakkelijker op geworden, vooral niet als je zonnepanelen hebt. Vooralsnog blijft de salderingsregeling gehandhaafd. Bij de salderingsregeling kun je het teveel aan opgewekte stroom op zonnige dagen terugleveren aan het net en dan op een later moment tegen nulkosten weer gebruiken. Deze regeling is voor energieleveranciers niet voordelig. Want op het moment dat de zon schijnt (en jij dus je stroom aan het net levert) is de prijs van stroom laag of zelfs negatief. Op een donkere winterdag, als de prijzen hoog zijn, verbruik jij deze overtollige zomerstroom dan van het  net voor € 0. Leuk voor jou, niet leuk voor de energieleverancier. 

De energieleveranciers hebben daarom de hele trukendoos opengetrokken om met name de mensen met zonnepanelen veel extra te laten betalen. Het verschilt erg per leverancier, maar ze proberen dit te doen door bijvoorbeeld gratis stroom in het weekend (Budgetenergie, klinkt leuk maar dat betekent dus ook dat je als zonnepaneelbezitter niets krijgt voor het leveren van stroom op dat moment), er wordt geknutseld met de terugleverkosten, met de vaste kosten, met de abonnementskosten, hogere prijs voor je gas (!!) en met opslagkosten. Het vergelijken van energiecontracten is dus lastig geworden.

Hieronder een link naar een spoedcursus (11 minuten) van Ketel Klets over het vergelijken van energiecontracten. Kijk deze spoedcursus en vind met deze tips de beste deal voor jouw situatie. 

Ketel Klets heeft een heel YouTube-kanaal over energiebesparing, duurzame energie en met praktische tips voor woningen en appartementen (aanbevolen).

Voor de liefhebber: een extra lange Cursus 'Energie Framing (herkennen)' (Youtube; ruim een uur).