Online een projectmap delen

Het delen van bestanden en projecten met collega's is niet zo lastig. Het delen van een digitale projectmap met foto's, film, teksten, tekeningen, links, notulen en notities met mensen van buiten het bedrijf (adviesbureau's, opdrachtgever, combinanten, onderaannemer) is een stuk lastiger. Vaak ontaardt dat in een bijna onbeheersbare brij van tientallen emails.

Het is echter ook mogelijk om een online digitale projectmap te delen. Dat kan met Drop.io. Het werkt reuze eenvoudig. Eerst maak je een file aan: deze krijgt een uniek internetadres. Desgewenst geeft je zelf een titel. Eventueel kun je er een password aan koppelen, zodat alleen gebruikers met wie je dat password deelt toegang hebben tot het pakket bestaden. Je kunt voor die gebruikers aangeven of ze alleen mogen downloaden of ook bestanden aan het pakket mogen toevoegen. Je kunt verder aangeven hoe lang het pakket beschikbaar moet blijven, de bestanden kunnen tot maximaal 1 jaar na de laatste wijzigingen blijven staan. Gebruikers kunnen losse bestanden downloaden of het hele pakket als ZIP-bestand opvragen.

Documenten toevoegen kan ook per e-mail. Elk pakketje krijgt namelijk behalve een uniek internetadres ook een uniek e-mailadres. Bij de instellingen van het pakket moet dan wel aangegeven worden dat er bestanden mogen worden toegevoegd. Voice mail en faxen kan ook, maar dat lijkt mij persoonlijk wat minder relevant.

Drop.io heeft ook een aantal handige extra's. Zo kun je een e-mailalert of RSS-feed aanmaken om updates te krijgen van veranderingen in het pakket bestanden. En de service is natuurlijk helemaal gratis zolang je niet boven de 100 MB uitkomt.

Onderstaand een voorbeeld.