Quote: ''Het spoor bijster op Bodem Breed'

Het was de hardcore bodemprofessional al opgevallen: elk jaar gaat het symposium BodemBreed weer een beetje minder over bodemonderzoek en bodemsanering. Anne Wietse Boer van Wareco schreef er een vermakelijke en pittige column over.

De bodemsaneringswereld is de weg kwijt. Ik heb het zelf gezien.
[..]
Maar dat ik een programma kon kiezen waarin ik nagenoeg niets over bodemverontreiniging hoorde, is een teken dat althans een deel van onze collega’s het contact met de werkelijkheid dreigt te verliezen.
[..]
Wat ik heb gezien is een bijeenkomst die gedomineerd werd door bodemmensen van het eerste uur, die nu ze menen dat de klus geklaard is, wanhopig op zoek zijn naar het bestaansrecht van hun vak in de 21e eeuw.
[..]
In hun zoektocht naar bestaansrecht en verbreding proberen ze Jan en alleman in de gelederen op te nemen, als ze maar iets met bodem of ondergrond doen.
[..]
Om groter te lijken dan ze zijn, ontwikkelen ze een Canon van de Bodem en organiseren ze de Week van de Bodem. Maar ondertussen moet nota bene op de slotbijeenkomst van die bodemweek minister Cramer ze op de weg wijzen en ze eraan herinneren dat er ook nog zoiets als bodemverontreiniging bestaat.
[..]
De middag werd afgesloten met tenenkrommend jaren ’60 cabaret. De sociaal-gereformeerde liturgie van cabaret Bibelot had als titel “Samen over de bodem”, maar het ging uitsluitend over enkele oude rotten met als toppunt een loflied op Peter Doelman, voorman van het cabaret.De hele column kun je lezen op VROM Totaal.