dinsdag 5 mei 2020

Mijn guilty pleasure (gouden tip serie)

Een guilty pleasure is een liefhebberij waar je niemand kwaad mee doet, maar die je toch liever voor jezelf houdt. Omdat hij niet naar ieders smaak is, althans niet openlijk.

Zo zijn er mannen die liever in vrouwenkleren lopen. Mensen van wie je het niet verwacht die graag volkszangers van minstens honderdvijftig kilo het Nederlandse lied horen vertolken. Pyromanen die zich beperken tot barbecue en open haard, te-hardrijders op verlaten nachtelijke snelwegen. Dat soort werk.

Ook ik heb mijn guilty pleasure. Ik ben namelijk dol op eenvoudige (grond)watermodellen om snel iets mee te kunnen te doorrekenen (ISCO, biologie, grondwatersanering), in plaats van honderd dagen te gaan zitten bouwen, testen, modificeren en pielen met bijvoorbeeld MODFLOW.
Een MODFLOW model heeft tientallen opties en knoppen om aan te draaien, maar het is tientallen uren werk om dat goed aan het draaien te krijgen voor jouw locatie en probleem. Het is ook best lekker om in een half uurtje tijd een goed gevoel te krijgen voor de verschillende opties en gemakkelijk wat te schuiven met de situering van bronnen, het debiet, het aantal bronnen en dergelijke.

Ik bouw dit soort modellen zelf, maar speur ook de krochten van het internet af naar meer, meer, meer. En laatst kwam ik een pareltje - of eigenlijk een zak vol met parels - tegen in een Colombiaans hoekje van het internet.  Puur goud dat ik graag met je wil delen.

Op de webstek van Carlos Molano, een geohydroloog, vind je een hele verzameling van eenvoudige modellen in Excel. En het mooie is: op zijn youtube kanaal legt hij het allemaal ook nog eens extraplusveel uit, dus dat moet je zeker eens gaan bekijken.

Onderstaand een voorbeeld van een eenvoudig model om een interceptiebemaling mee te berekenen om een verontreiniging geohydrologisch te beheersen zodat deze zich niet verder verspreidt.



Dit bericht is onderdeel van de Gouden Tip Serie. 

Kom je er niet uit? Heb je hulp nodig? Neem dan contact op met een echte specialist.