woensdag 13 oktober 2010

CORONA luchtzuivering zuivert verkeerslucht Eindhoven

De Corona Technologie is een unieke techniek om grote luchtflows met relatief weinig energie te zuiveren. Dit wordt gerealiseerd door de dampen als het ware te zuiveren met behulp van ‘minibliksems’. Niet alleen verkeersemissies, maar ook emissies uit stallen en allerlei geuren kunnen er zeer goed mee worden gereduceerd.

Het samenwerkingsverband van Oranjewoud, HMVT en de Technische Universiteit Eindhoven, dat samen de Corona Luchtzuiveringstechnologie ontwikkeld, is geselecteerd voor een subsidietraject uitgegeven door het SRE te Eindhoven. Het SRE wil de praktische mogelijkheden voor zuivering van verkeerslucht in de regio Eindhoven onderzoeken. Voor partijen die daarvoor een goed plan konden indienen was een subsidie beschikbaar.
HMVT / Oranjewoud gaat in het kader hiervan de verkeerslucht in het ‘Dommeltunneltje’ in het centrum van Eindhoven met behulp van de Corona Luchtzuiveringstechniek zuiveren. Eerdere testen met de Corona Technologie hebben positieve resultaten laten zien op NOx en fijn stof verwijdering, bijvoorbeeld bij tunnellucht en ondergrondse parkeergarages. De uitvoering van de testen te Eindhoven zal een extra referentie vormen voor de inzet van de Corona Technologie bij reiniging van tunnellucht.

Regio bericht, een uitgave van SRE samenwerkingsverband Regio Eindhoven, heeft hierover een artikel geplaatst. Het artikel is via deze link te downloaden (PDF, circa 1 mb).

Marco van den Brand: “Wij gaan een proef uitvoeren die de lucht van het Dommeltunneltje in Eindhoven reinigt. Dit doen we met een nieuwe, innovatieve techniek die mini-bliksems produceert en zo de lucht zuivert. Naast het tunneltje komt een container te staan waar we de installatie, de zogenoemde Corona Technologie, in kunnen plaatsen. Door de proef kunnen we deze nieuwe techniek uitgebreid testen en komen we er achter of de techniek echt gebruikt kan worden om de luchtkwaliteit op wegen, snelwegen en in tunnels te reinigen.” Guus Pemen van de TU/e vervolgt: “De TU/e heeft de Corona Technologie ontwikkeld en HMVT/Oranjewoud brengt het op de markt.”

Artikel Corona Start Proef Dommeltunnel